Multicooker vs Thermomix - które urządzenie wybrać?

Urządzenia kuchenne takie jak Multicooker czy Thermomix potrafią znacznie ułatwić pracę. Zakup takiego sprzętu to dobre rozwiązanie dla osób, które nie są miłośnikami spędzania wielu godzin na przyrządzaniu posiłków i sprzątaniu. Dodatkowo tego typu roboty kuchenne łączą w sobie funkcje wielu urządzeń, dzięki czemu możemy pozbyć się niepotrzebnych sprzętów, które tylko zabierają miejsce. Obecnie na rynku znajduje się mnóstwo wielofunkcyjnych urządzeń, których producenci prześcigają się w programowaniu coraz nowszych funkcji. Jednak za najsilniejszych konkurentów można uznać urządzenia takie jak Multicooker i Thermomix. Co wybrać, jakie są wady i zalety obu sprzętów? O tym poniżej.

Multicooker - czym jest i jak działa?

Multicooker to wielofunkcyjne urządzenie do gotowania, które może zastąpić wiele kuchennych sprzętów, takich jak kuchenka czy piekarnik. Z wyglądu przypomina on trochę klasyczny garnek, jednak na pokrywie znajduje się panel sterowania, który umożliwia wybieranie odpowiednich programów, ustawianie funkcji, czasu pracy i temperatury. W środku urządzenia znajduje się specjalna misa, w której umieszcza się składniki lub całe dania w zależności od tego, co chcemy zrobić. Multicooker posiada również specjalne zawory do odprowadzania pary, jednak zapachy przygotowywanych potraw nie wydostają się na zewnątrz.

Multicooker - funkcje urządzenia

Multicooker posiada wiele funkcji i programów, dzięki którym z powodzeniem może zastąpić niektóre kuchenne urządzenia.

• Pierwsza funkcja multiwaru to gotowanie na parze. Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, to ta opcja jest idealna dla Ciebie. Gotowanie na parze pozwala przygotować niskokaloryczne dania, które są pozbawione tłuszczu. Badania wykazały, że spożywanie posiłków przygotowanych w ten sposób korzystnie wpływa na zdrowie. Produkty zachowują wszystkie witaminy i składniki odżywcze, przy czym nie tracą swojego aromatu. Co możesz przygotować na parze? M. in. warzywa, mięso, ryby oraz ziemniaki.

• Kolejną funkcją Multicookera jest pieczenie. Możesz przyrządzić w nim wszystkie potrawy, tak jak w tradycyjnym piekarniku. Chleb, bułki, zapiekanki czy nawet ciasto nie stanowią wyzwania dla tego urządzenia. Wypiekanie jest dziecinnie proste, a przyrządzone słodkości są delikatne i mokre, a nie suche tak jak w piekarniku. Jeśli jesteś miłośnikiem domowej pizzy, to również z powodzeniem przygotujesz ją w Multicookerze.

• Następna opcja, którą można ustawić w programie kombiwaru, to smażenie na głębokim tłuszczu. Dzięki temu przyrządzisz frytki oraz mięso.

• Multicooker pozwala także przygotować potrawy poprzez duszenie, czyli poddawanie ich działaniu niskiej temperatury przez długi czas.

• Ciekawą funkcją w urządzeniu jest również tak zwany opóźniony start. To funkcja, która pozwala na ustawienie dokładnego czasu rozpoczęcia przygotowywania posiłku. Dzięki temu możesz zaplanować, na którą godzinę danie ma być gotowe.

• Multicooker zachowuje ciepło. Przygotowany posiłek może być pozostawiony w urządzeniu na kilka godzin, a jego temperatura nie ulegnie zmianie.

• Rozmieszczenie elementów grzewczych ze wszystkich stron urządzenia daje nam tak zwaną funkcję gotowania 3D, dzięki której potrawa ugotuje się lub upiecze dokładnie z każdej strony.

• Multicooker posiada również możliwość przygotowywania konfitur, jogurtów i innych deserów.

Thermomix

Thermomix, podobnie jak Multicooker, również jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które może zastąpić wiele akcesoriów kuchennych. Jego nazwa to połączenie słów thermo, czyli ogrzewanie oraz mix, czyli mieszanie. Do jego funkcji należą między innymi różne sposoby obróbki termicznej potraw, takie jak gotowanie na parze, pieczenie czy duszenie. Jednak oprócz przyrządzania posiłków Thermomix zastąpi nas również w takich czynnościach jak ważenie, siekanie, blendowanie, mieszanie czy ubijanie. Oprócz oszczędności czasu i miejsca zaletą urządzenia jest również czystość. Thermomix pozwala na przygotowanie posiłku praktycznie w jednym pojemniku, dzięki czemu unikniesz zmywania wielu naczyń.

Multicooker czy Thermomix - co wybrać?

Podstawową różnicą między Multicookerem a Thermomixem jest to, że ten drugi posiada możliwość siekania oraz wyrabiania ciasta. Oprócz gotowania czy smażenia pokroi za Ciebie również składniki, czy ubije śmietanę. Są to z pewnością spore zalety tego urządzenia, jednak podejmując decyzję o wyborze, musisz wziąć pod uwagę jeszcze kilka innych aspektów. Przede wszystkim Thermomix to urządzenie, które nie wypieka, nie ma w nim możliwości gotowania w systemie podciśnieniowym, a to oznacza dłuższy czas przygotowania posiłków. Trzeba tutaj również wspomnieć, że części zamienne do urządzenia to duży koszt, dlatego w przypadku usterki należy nastawić się na spory wydatek. Kolejną różnicą między urządzeniami jest głośność pracy. Thermomix wydaje głośne dźwięki podczas np. mielenia, a każda skończona czynność zostaje dodatkowo zasygnalizowana. Jeśli zależy Ci na cichej pracy sprzętu kuchennego, lepiej sprawdzi się Multicooker. Ten sprzęt znacznie ułatwi Ci przygotowywanie potraw. Bez problemu dopasujesz je do swoich preferencji.