Multicooker vs Thermomix - które urządzenie wybrać?
Multicooker - czym jest i jak działa?
Multicooker - funkcje urządzenia
Multicooker posiada wiele funkcji i programów, dzięki którym z powodzeniem może zastąpić niektóre kuchenne urządzenia.
• Pierwsza funkcja multiwaru to gotowanie na parze. Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, to ta opcja jest idealna dla Ciebie. Gotowanie na parze pozwala przygotować niskokaloryczne dania, które są pozbawione tłuszczu. Badania wykazały, że spożywanie posiłków przygotowanych w ten sposób korzystnie wpływa na zdrowie. Produkty zachowują wszystkie witaminy i składniki odżywcze, przy czym nie tracą swojego aromatu. Co możesz przygotować na parze? M. in. warzywa, mięso, ryby oraz ziemniaki.
• Kolejną funkcją Multicookera jest pieczenie. Możesz przyrządzić w nim wszystkie potrawy, tak jak w tradycyjnym piekarniku. Chleb, bułki, zapiekanki czy nawet ciasto nie stanowią wyzwania dla tego urządzenia. Wypiekanie jest dziecinnie proste, a przyrządzone słodkości są delikatne i mokre, a nie suche tak jak w piekarniku. Jeśli jesteś miłośnikiem domowej pizzy, to również z powodzeniem przygotujesz ją w Multicookerze.
• Następna opcja, którą można ustawić w programie kombiwaru, to smażenie na głębokim tłuszczu. Dzięki temu przyrządzisz frytki oraz mięso.
• Multicooker pozwala także przygotować potrawy poprzez duszenie, czyli poddawanie ich działaniu niskiej temperatury przez długi czas.
• Ciekawą funkcją w urządzeniu jest również tak zwany opóźniony start. To funkcja, która pozwala na ustawienie dokładnego czasu rozpoczęcia przygotowywania posiłku. Dzięki temu możesz zaplanować, na którą godzinę danie ma być gotowe.
• Multicooker zachowuje ciepło. Przygotowany posiłek może być pozostawiony w urządzeniu na kilka godzin, a jego temperatura nie ulegnie zmianie.
• Rozmieszczenie elementów grzewczych ze wszystkich stron urządzenia daje nam tak zwaną funkcję gotowania 3D, dzięki której potrawa ugotuje się lub upiecze dokładnie z każdej strony.
• Multicooker posiada również możliwość przygotowywania konfitur, jogurtów i innych deserów.
Thermomix
Multicooker czy Thermomix - co wybrać?
Podstawową różnicą między Multicookerem a Thermomixem jest to, że ten drugi posiada możliwość siekania oraz wyrabiania ciasta. Oprócz gotowania czy smażenia pokroi za Ciebie również składniki, czy ubije śmietanę. Są to z pewnością spore zalety tego urządzenia, jednak podejmując decyzję o wyborze, musisz wziąć pod uwagę jeszcze kilka innych aspektów. Przede wszystkim Thermomix to urządzenie, które nie wypieka, nie ma w nim możliwości gotowania w systemie podciśnieniowym, a to oznacza dłuższy czas przygotowania posiłków. Trzeba tutaj również wspomnieć, że części zamienne do urządzenia to duży koszt, dlatego w przypadku usterki należy nastawić się na spory wydatek. Kolejną różnicą między urządzeniami jest głośność pracy. Thermomix wydaje głośne dźwięki podczas np. mielenia, a każda skończona czynność zostaje dodatkowo zasygnalizowana. Jeśli zależy Ci na cichej pracy sprzętu kuchennego, lepiej sprawdzi się Multicooker. Ten sprzęt znacznie ułatwi Ci przygotowywanie potraw. Bez problemu dopasujesz je do swoich preferencji.