Jaki multicooker wybrać?

Multicooker to doskonałe rozwiązanie dla każdego – szczególnie osób zapracowanych oraz zabieganych, które mimo braku czasu na codzienne przyrządzanie dań, nie chcą rezygnować z domowych, pełnowartościowych posiłków. Do gotowania w tym urządzeniu trzeba się jednak przyzwyczaić. Osobom, które przywykły do częstego przyrządzania wieloskładnikowych potraw może z początku brakować dużej liczby patelni i garnków, które były niezbędne do przygotowania dań. Mniej zmywania, mniej garnków, mniej urządzeń oraz mniej mycia, a jednocześnie możliwość bezproblemowego przyrządzenia każdego rodzaju posiłku – to wszystko zapewni Ci multicooker. Jeszcze niedawno były to marzenia, dziś już realne możliwości. Urządzenie to doskonale nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju dań nie tylko jednogarnkowych, ale także wielogarnkowych. Sprzęt ten świetnie się sprawdzi w każdym gospodarstwie domowym.

Jak wybrać najlepszy multicooker?

● Pojemność i moc


Przy wyborze odpowiedniego multicookera należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych parametrów. Jednym z najważniejszych z nich jest pojemność, która wynosi od 2 do nawet 6 litrów. Dla kilkuosobowej rodziny przeznaczone są oczywiście większe modele. Za najbardziej uniwersalne uważa się te mające 3-4 litry pojemności. Należy jednak pamiętać przy tym, że misy multicookera nie można wypełniać po same brzegi. Kolejna ważna rzecz to moc. Im jest większa, tym szybciej przygotowane będą potrawy. Waha się ona w przedziale od 500 do 1400 W. Na rynku znajdziesz dwa rodzaje urządzeń – multicookery z obudową metalową i plastikową.


● Wykończenie wewnętrzne misy i liczba programów


Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest powłoka wewnętrzna urządzenia. Najlepsza będzie marmurowa. Jest ona jednak stosunkowo droga w porównaniu do modeli z powłoką nieprzywierającą, które cieszą się największą popularnością. Duże znaczenie ma także liczba programów obsługiwanych przez urządzenie, która waha się między 6 a 12. Standardowe tryby w tych urządzeniach to pieczenie, duszenie oraz gotowanie na parze. Często okazują się przydatne również inne, mniej popularne programy. Co więcej, niektóre urządzenia mają pewne ograniczenia czasowe co do przygotowywania potraw. Jeżeli zatem potrzebujesz więcej niż 2-3 godziny na przyrządzenie dania, warto wybrać model, którego czas pracy będzie dłuższy. Bardzo dużo osób ceni sobie także funkcję opóźnionego startu. Pozwala ona dokładnie określić godzinę, w której multicooker rozpocznie swoją pracę.

● Dodatkowe wyposażenie

Jest to kolejny istotny element podczas zakupu urządzenia. Należy sprawdzić, czy multicooker posiada miarkę, łyżkę, chochlę, tacę do gotowania na parze, książkę z przepisami oraz łopatkę. Najnowsze modele multicookerów można ponadto obsługiwać za pomocą smartfona, co jest rozwiązaniem niezwykle wygodnym.
Co więcej, wyróżnić można przede wszystkim dwa rodzaje urządzeń – do szybkiego gotowania oraz te, w których produkty są przygotowywane bez wykorzystania ciśnienia. Za pomocą pierwszego z nich gotowanie odbywa się pod wysokim ciśnieniem parowym, które pojawia się po około 15-20 minutach. Sprzęty tego typu mają wytrzymałą obudowę składającą się z kielicha wielowarstwowego i nagrzewacza indukcyjnego. Temperatura wrzenia wody w tych urządzeniach wynosi 120°C. Produkty wkłada się do misy jednocześnie, bowiem w czasie gotowania nie można otwierać multicookera. W drugim rodzaju natomiast produkty są przygotowywane bez udziału ciśnienia, które utrzymywane jest w środku kielicha, ale wychodzi z niego za pomocą specjalnej klapy. Jest ona jednak niewielka, dlatego na zewnątrz nie wydostają się żadne zapachy.

Zalety multicookera

● Wygoda – nie będziesz musiał korzystać z wielu naczyń, aby ugotować smaczne danie. Wystarczy, że włożysz wszystkie składniki, a multicooker zajmie się resztą.


● Oszczędność czasu – przygotowanie potraw będzie jeszcze mniej czasochłonne. Urządzenie zajmie się wszystkim za Ciebie!


● Oszczędność miejsca w kuchni – multicooker może być piekarnikiem, garnkiem, parowarem, patelnią, a także wieloma innymi urządzeniami kuchennymi jednocześnie. Znika zatem konieczność posiadania tych wszystkich przedmiotów w kuchni, a Ty możesz zaoszczędzić miejsce w szafkach!


● Oszczędność energii – urządzenia multicooker podczas swojej pracy zużywają dużo mniej energii niż np. piekarnik oraz kuchenka.


● Podtrzymywanie temperatury – urządzenie nie tylko przygotuje wybrane przez Ciebie danie, ale również podtrzyma temperaturę. Masz zatem dostęp do ciepłego posiłku w wybranym przez siebie momencie.


● Nie wymaga zdolności kulinarnych – osoby korzystające z multicookera nie muszą umieć gotować – wystarczy wybrać odpowiedni program, a urządzenie zrobi wszystko za Ciebie!