Jak gotować w multicookerze?

Multicooker jest niezwykle przydatnym, wielofunkcyjnym urządzeniem kuchennym. Wyglądem przypomina elektryczny garnek z wbudowanym panelem sterowania. Posiada wiele programów, dzięki którym może zastąpić kuchenkę, piekarnik, a nawet frytkownicę. Po umieszczeniu produktów w znajdującej się wewnątrz misie wystarczy wybrać jedną z opcji, którą aktualnie potrzebujemy.

Multicooker umożliwia również regulację temperatury, a także ustawienia czasu przygotowania posiłku. Umieszczamy w odpowiednim miejscu potrzebne do przygotowania danej potrawy składniki, a przyrząd sam rozpocznie pracę o godzinie, na którą go zaprogramowaliśmy. Nie musimy nawet przebywać w tym czasie w domu. W tego typu urządzeniu multifunkcyjnym można nie tylko gotować, ale także dusić potrawy, pasteryzować, smażyć na głębokim tłuszczu, piec lub tylko podgrzewać i utrzymywać ciepło dania. Ponadto zapewniają one niskie zużycie energii elektrycznej, posiadają nieprzywierające powłoki i są łatwe w utrzymaniu. Niektóre modele zawierają nawet program samoczyszczenia. Ich ogromnym atutem jest to, że ograniczają wydostawanie się na zewnątrz pary wodnej i wszelkich zapachów. Są to także urządzenia zajmujące niewiele miejsca w kuchni, przy czym wyróżniają się niezwykłą funkcjonalnością.

Multicooker - co można z nim zrobić?

W zasadzie wszystko! Do większości multicookerów dołączane są specjalne książeczki z przepisami dedykowane specjalnie do wykonania przez urządzenie multifunkcyjne. Nie oznacza to jednak, że nie możesz przygotować czegoś z własnego, sprawdzonego pomysłu, z którego korzystałeś wcześniej w tradycyjny sposób. Wystarczy, że wybierzesz odpowiedni program i umieścisz w naczyniu potrzebne składniki, a urządzenie wszystkim się zajmie. Istnieje możliwość przygotowania zarówno dietetycznych dań na parze, jak i pizzy czy potraw z makaronem. Ugotowanie zupy również nie stanowi problemu. A może słodkie desery i różnego rodzaju ciasta? Multicooker poradzi sobie nawet z pieczeniem chleba.

Multicooker – co potrafi?

Zobacz, jak proste jest przygotowanie popularnego dania – makaronu w sosie bolognese. Gotując w tradycyjny sposób, zabrudziłbyś co najmniej jeden garnek i patelnię. Poza tym musiałbyś co chwilę mieszać sos, by się nie przypalił. Wykorzystując multicooker, wystarczy ustawić odpowiedni program i do misy dodać mięso mielone z kilkoma łyżkami oliwy. Po paru minutach można dorzucić cebulę i przecier pomidorowy. Następnie należy wybrać kolejny program, przy pomocy którego ugotujemy makaron (możemy także przygotować własny za pomocą tego przyrządu). Po zakończeniu obu procesów urządzenie przejdzie automatycznie w tryb podgrzewania potrawy. Danie jest w całości gotowe! Przepisy w multicookerze mogą Cię zaskoczyć, na pewno znajdziesz takie, które na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie.

Multicooker to świetne urządzenie dla osób, które nie lubią gotować bądź nie posiadają zdolności kulinarnych, a także nie mają czasu na przygotowywanie posiłków. Dzięki temu urządzeniu wielofunkcyjnemu możesz po prostu umieścić w nim potrzebne produkty, a ono zajmie się resztą. Nie ma konieczności doglądania potrawy, sprawdzania, czy coś się nie przypaliło, nie musimy nawet niczego mieszać od czasu do czasu, jak to się dzieje przy gotowaniu w tradycyjny sposób. Dodatkowo możemy zapomnieć o stosie naczyń w naszym zlewie. Nie potrzebujemy osobno patelni i kilku garnków do przygotowania zaledwie jednego posiłku. Wystarczy urządzenie, jakim jest właśnie multicooker