Jak działa multicooker?

Oszczędność czasu to dla większości gospodyń domowych kwestia priorytetowa przy wykonywaniu czynności kuchennych. Liczba obowiązków związanych z przygotowaniem posiłków oraz sprzątaniem i myciem garnków po jedzeniu niejednego z nas potrafi przyprawić o zawrót głowy. Dlatego wiele osób sięga po innowacyjne rozwiązania w postaci robotów kuchennych, dzięki którym czas spędzony na przygotowaniu posiłków można znacznie skrócić, a samo gotowanie jest prostsze i przyjemniejsze. Jeszcze wyższy poziom prezentuje multicooker – urządzenie o wysokim stopniu automatyzacji i różnorodnych funkcjach, które stanie się nieocenioną pomocą kuchenną.

Czym jest multicooker?

Multicooker nie bez powodu okrzyknięto rewolucyjnym wynalazkiem wśród sprzętów gospodarstwa domowego. Jest to inteligentne i wielofunkcyjne urządzenie, które opatentowali w wersji podstawowej Japończycy. Pierwotnie był to bowiem sprzęt kuchenny do gotowania ryżu, który z czasem udoskonalono o dodatkowe funkcje i programy pozwalające przygotować nie tylko ryż, ale również wiele dań i zup. Stopniowo urządzenie wyposażono w funkcje duszenia, smażenia i wypiekania. Multicooker to zatem połączenie funkcjonalności tradycyjnych garnków, parowarów, patelni, wypiekaczy chleba i czajników w jednym, które umożliwia Ci wykonywanie wszystkich czynności kuchennych.

Multicooker – działanie

We wnętrzu multicookera znajduje się specjalna misa, która pełni funkcję elektrycznego garnka. Jej wykonanie sprawia, że przypalenie potraw jest niemożliwe. Umieszcza się w niej poszczególne składniki lub gotowe dania, jeśli chcemy je tylko podgrzać lub ugotować. Jedzenia w misie nie trzeba mieszać: od momentu włożenia produktów do środka urządzenia wszystkie procesy zachodzą automatycznie. Dlatego poza przygotowaniem składników nie musisz nic robić: multicooker działa samodzielnie. Twoje jedyne zadanie polega na wybraniu odpowiedniego programu lub funkcji. Urządzenie posiada wbudowany mikroprocesor, który umożliwia automatyczny dobór temperatury i czasu przygotowania każdej potrawy. Z tego względu używanie multicookera jest wyjątkowo proste, poradzi sobie z tym nawet mniej doświadczony kucharz. Niezależnie od wybranej funkcji masz także możliwość samodzielnego sterowania temperaturą i czasem przygotowania, w zależności od Twoich upodobań i smakowych preferencji.

Co robi multicooker?

Mimo że zwykło się uważać multicooker za urządzenie spełniające te same funkcje co robot kuchenny czy planetarny, jest to sprzęt posiadający znacznie szersze zastosowanie i wysoką funkcjonalność, której nie są w stanie dorównać żadne inne urządzenia dostępne na rynku. Multicooker ma bardzo dużą liczbę funkcji, które odpowiadają wszystkim czynnościom, jakie wykonujesz w kuchni w celu przygotowania posiłków. Urządzenie: gotuje, dusi na parze, piecze, smaży, podgrzewa potrawy, gotuje jajka, a nawet działa jak frytkownica. Przygotujesz w nim dania jednogarnkowe, zupy, potrawy mączne, różne zapiekanki, mięso, warzywa i wiele innych dań. Multicooker potrafi także samodzielnie wykonać dżemy, konfitury, owsianki lub jogurty. Wybrane modele posiadają również funkcje dodatkowe w postaci przyspieszonego trybu gotowania kaszy, makaronu i ryżu, dzięki czemu możemy używać ich także jako szybkowaru. W wielu urządzeniach dostępne są opcje wypiekania chleba oraz przygotowywania słodkich wypieków czy biszkoptów, co pozwala używać multicookera zamiast piekarnika.
multicooker

Multicooker – dlaczego warto wybrać to urządzenie?

Zakup tego rewolucyjnego produktu z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę. Jego liczne zalety sprawiają, że inwestycja ta okaże się słuszną decyzją. W opiniach użytkowników trudno znaleźć jakiekolwiek wady tego urządzenia. Multicooker jest bezawaryjny, dzięki czemu posłuży Ci wiele lat, a jego automatyczny tryb pracy sprawi, że nie będziesz musiała nadzorować jego działania. Jako jedno urządzenie do wielu celów pozwala także na sporą oszczędność miejsca w kuchni. Na uwagę zasługuje także cicha praca oraz wysoka energooszczędność. Główne korzyści korzystania z multicookera w kuchni to przede wszystkim:

• brak konieczności zmywania garnków i innych akcesoriów do gotowania,

• brak nieprzyjemnych zapachów rozchodzących się po całym mieszkaniu,

• niska zawartość tłuszczu w przygotowywanych potrawach,

• zachowanie oryginalnego smaku dań oraz wszystkich ich wartości odżywczych,

• skrócenie czasu spędzonego na gotowaniu,

• funkcja utrzymywania ciepła, która pozwala na spożycie posiłków w dowolnym czasie,

• możliwość planowania pór posiłków.

Oferta urządzeń typu multicooker na rynku jest na tyle zróżnicowana, że możesz bez problemu dobrać model, który jest wyposażony w funkcje i programy odpowiadające Twoim indywidualnym potrzebom. Nowoczesne modele umożliwiają także sterowanie urządzeniem poprzez aplikację, co dodatkowo zwiększa poziom komfortu. Jeśli szukasz kompleksowego robota kuchennego, który wyręczy Cię w większości obowiązków w kuchni, multicooker okaże się doskonałym rozwiązaniem.